Άτεφελντ: «Υπάρχει μπόλικο ταλέντο»

PDF Print E-mail
Wednesday, 11 January 2012 07:29 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies teamOΟ   

Ο Ραιμόντ Ατεφέλντ αναλύει στην ''καθημερινή'' την φιλοσοφία των Ακαδημιών της ΑΕΛ

Μιμούμενη τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ που στηρίζονται στο ολλανδικό μοντέλο εξέλιξης ποδοσφαιρικών ταλέντων, η ΑΕΛ έδωσε τα ηνία των ακαδημιών στον Ραϊμόντ Ατεφέλντ. Ο Ολλανδός, που διετέλεσε πέρσι προπονητής των κίτρινων, μίλησε στην «Καθημερινή» για το όραμα και το έργο που προσπαθεί να επιτελέσει.

–Ποια ακριβώς είναι η συνεργασία σας με την ΑΕΛ;
Είμαι διευθυντής των ακαδημιών και υπεύθυνος για όλους τους ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών. Στόχος μου είναι να ετοιμάζω ποδοσφαιριστές για την ανδρική ομάδα και φιλοδοξία μου και του προέδρου κ. Σοφοκλέους είναι να τροφοδοτήσουμε τα επόμενα χρόνια την πρώτη ομάδα.

–Ασχολείστε ειδικά με τους Κύπριους ή μπορεί να έρθουν και ξένα ταλέντα;
Κυρίως με τους Κύπριους. Έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι στο νησί υπάρχει μπόλικο ταλέντο, αλλά εάν θέλεις να γίνεις επαγγελματίας, δεν αρκεί, αφού χρειάζεται επίσης πειθαρχία και καλό χαρακτήρα.

–Ακούγεται παράδοξο να μας λέτε ότι υπάρχει ταλέντο, αλλά στο πρωτάθλημα οι Κύπριοι να είναι λιγοστοί…
Όντως, αυτό είναι αλήθεια. Το ταλέντο όμως δεν αρκεί, αλλά πρέπει ο κάθε παίκτης να έχει σωστή νοοτροπία και πειθαρχία. Επίσης αρνητικά για την εξέλιξη ενός ταλέντου λειτουργεί και ο στρατός. Επιπλέον, οι νεαροί για διάφορους λόγους δεν παίρνουν ευκαιρίες να αγωνιστούν, δεδομένο που τους αφήνει στάσιμους.

–Τι είναι αυτό που έχετε παρατηρήσει για τη νοοτροπία και την έλλειψη πειθαρχίας;
Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν επιφανειακά. Για να είσαι επαγγελματίας πρέπει να λες όχι στις προτάσεις. Πρέπει να έχεις ψυχική δύναμη και να είσαι προσηλωμένος και κάθε μέρα να κάνεις αυτό που πρέπει. Κάθε μέρα!

–Υποθέτω ότι θα έχετε νιώσει αρκετά την πίεση των γονιών που θεωρούν ότι το παιδί τους είναι ο νέος Μέσι ή ο νέος Ρονάλντο…
Είναι μέρος της δουλειάς μας. Αυτό συμβαίνει και στην Ολλανδία, αλλά στην Κύπρο είναι κάπως πιο έντονο. Εμείς έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύουμε και τους γονείς. Πριν από δύο εβδομάδες διοργανώσαμε σεμινάριο, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το αντικείμενό μας. Στην Ολλανδία υπάρχουν κανόνες που προβλέπουν την αποβολή ενός παιδιού, εάν οι γονείς παρεμβαίνουν συνέχεια. Πρέπει όμως να υπάρχει επικοινωνία με τους γονείς για να γνωρίζουμε και την οικογενειακή κατάσταση, που ίσως να επηρεάζει την απόδοση του παιδιού και τις επιδόσεις στο σχολείο. Εάν κάποιος γονιός δουλεύει στην τράπεζα, δεν πάμε πίσω από το ταμείο για να του πούμε πώς να διαχειριστεί τις συναλλαγές. Πρέπει να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας.

–Ποδοσφαιρικά μιλώντας, τι είναι αυτό που μαθαίνουν οι νεαροί στις ακαδημίες;
Εμείς έχουμε χωρίσει τη φιλοσοφία μας σε τέσσερα μέρη. Ο παίκτης κρίνεται από τη συμπεριφορά του όταν επιτίθεται, όταν χάνει την μπάλα, όταν αμύνεται και όταν κερδίζει την μπάλα. Συνεχώς πρέπει να βελτιώνονται. Μπορεί να κάνουν λάθη και καμιά φορά τους προτρέπουμε να κάνουν για να μαθαίνουν. Επίσης, αυτό που επιβάλλεται να μάθουν είναι η πάσα με το πρώτο άγγιγμα που μειώνει τις πιθανότητες να χαθεί η κατοχή.

–Τι είναι αυτό που κυρίως αλλάξατε αναλαμβάνοντας τις ακαδημίες;
Εφαρμόσαμε ένα σύστημα για όλες τις ομάδες, το 4-3-3, που μπορεί με μικρές αλλαγές να προσεγγίσει το 4-4-2 που ο Πάμπος Χριστοδούλου χρησιμοποιεί στην ανδρική ομάδα.

–Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Πάμπο Χριστοδούλου;
Η επικοινωνία που έχω, είναι κυρίως με τον Ρούι Ζούνιορ, που είναι ο τεχνικός διευθυντής. Ανταλλάσουμε απόψεις για να υπάρχει η σύνδεση μεταξύ των ακαδημιών και της ανδρικής ομάδας. Έχουμε ήδη πολλούς παίκτες που προπονούνται με την πρώτη ομάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχουν κίνητρα οι μικροί.

–Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο η ΑΕΛ μετά από λίγα χρόνια να στελεχωθεί με παίκτες από τις ακαδημίες;
Χρειάζεται πολλή δουλειά, χρόνο και σωστή μέθοδος. Ο προπονητής έχει την πίεση να φέρει επιτυχίες και δεν έχει χρόνο να περιμένει κάποιον, την ίδια ώρα που οι νεαροί χρειάζονται μπόλικο χρόνο μέχρι να «ψηθούν» και να είναι έτοιμοι για υψηλό επίπεδο.

–Πάντως το παράδειγμα του Κρίστη Ανδρέου είναι πέρα για πέρα σημαντικό για την ομάδα γενικότερα. Εκτιμάτε ότι σύντομα θα προκύψουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις;
Έχουμε πολλούς ποιοτικούς παίκτες, ιδιαίτερα στον χώρο της επίθεσης. Αυτό που απομένει είναι να πάρουν τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους.

–Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ταξιδέψατε στις ακαδημίες του Άγιαξ με τον 11χρονο Γιάννη Γερολέμου. Είναι το «θείο βρέφος» της ΑΕΛ;
Δεν πρέπει να βάζεις ποτέ ετικέτες σε κάποιον και ιδιαίτερα όταν είναι έντεκα χρονών, αφού πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν μέχρι να γίνει επαγγελματίας. Είναι ένα από τα ταλέντα. Αυτό που θέλαμε να δούμε στην Ολλανδία είναι η ανταπόκριση που θα είχε σε υψηλό επίπεδο και είμαι πολύ ικανοποιημένος απ’ αυτά που είδα.

–Μήπως έχετε διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει κάποιο πλάνο από την ΚΟΠ για την εξέλιξη των νεαρών παικτών;
Είχα κάποιες επαφές. Προσπαθούν να κάνουν κάποια πράγματα, ούτως ώστε να διευκολύνουν το έργο μας. Δεν υπάρχει κάποιο πλάνο, αλλά ξεκίνησαν δειλά-δειλά να ασχολούνται με το θέμα των ακαδημιών.

–Υποθέτω ότι παρακολουθείτε την πρώτη ομάδα;
Φυσικά. Έχουν ξεχωρίσει οι τέσσερεις ομάδες και βάζω μέσα την Ανόρθωση που φαίνεται να επιστρέφει. Η ΑΕΛ έχει κάνει φανταστικό πρώτο γύρο, ενώ Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ είναι πάντα εκεί.

–Για την πορεία του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη μάλλον θα σας έχουν ρωτήσει αρκετοί συμπατριώτες σας.
Το
φετινό επίτευγμα του ΑΠΟΕΛ είναι ένα μεγάλο δώρο για το κυπριακό ποδόσφαιρο, που πλέον έχει βρει τη θέση του στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μην ξεχνάτε ότι και η Ομόνοια απέκλεισε τη Ντεν Χαγκ, κάτι που έκανε εντύπωση στην πατρίδα μου. Το πρωτάθλημα γίνεται καλύτερο και νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με αυτά της Ολλανδίας ή του Βελγίου.

–Πέρσι διατελέσατε προπονητής στην πρώτη ομάδα, η οποία δεν είχε και τη καλύτερη δυνατή χρονιά σε αντίθεση με φέτος. Ποιοι θεωρείται είναι οι λόγοι της μεταμόρφωσης;
Δύο πράγματα. Το ένα η ποιότητα της ομάδας και το δεύτερο η σωστή οικονομική πολιτική που ακολουθεί φέτος η διοίκηση. Ο Πάμπος κάνει εξαιρετική δουλειά και εκ των δεδομένων φαίνεται να επέλεξε τους σωστούς παίκτες.

–Τι είναι αυτό που σας αρέσει στην ομάδα;
Δείχνουν ανίκητοι. Δεν μπορείς να τους κερδίσεις εύκολα. Επίσης όταν δείχνουν ότι δεν μπορούν να σκοράρουν, το κάνουν μέσω στημένων φάσεων. Το παράδειγμα του Ντόσα Ζούνιορ είναι αξιοπρόσεκτο. Επίσης έχουν εξαιρετικό ομαδικό πνεύμα και αυτό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

 


YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin


ONLINE ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Τελευταία Νέα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ


top