Τα 4/5 των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Ευρώπης ξοδεύονται στο ποδόσφαιρο

PDF Print E-mail
Monday, 24 October 2011 15:03 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team   

Το 79% των δαπανών που έχουν οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) είναι για τα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου.

Η Formula 1 είναι δεύτερη καλύπτοντας το 4,4% των δαπανών, το ράγκμπι τρίτο με 4%, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τέταρτοι με 2,2% και το τένις πέμπτο στο 1,9% των συνολικών δαπανών. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στις πέντε αυτές αγορές λέγεται ότι θα δαπανήσουν 6,2 δις ευρώ για αθλητικά δικαιώματα μέσα στο 2011.

Στις αγορές της κάθε χώρας υπάρχουν βεβαίως διαφορετικά μοτίβα δαπανών. Στη Μεγάλη Βρετανία το 71% των δαπανών για τα αθλητικά ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα γίνεται μεν για το ποδόσφαιρο, μα η χώρα διαθέτει μια ‘‘δεύτερη’’ κατηγορία αθλημάτων, η οποία περιλαμβάνει το ράγκμπι, το κρίκετ, το τένις και το γκολφ, που προσελκύει πολύ σημαντικά έσοδα. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα, όπου η συνδρομητική τηλεόραση έχει μικρότερο μερίδιο στην αγορά των αθλητικών ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων (48%) απ’ ότι τα ‘‘ελεύθερα’’ κανάλια (52%). Στην Ιταλία, η συνδρομητική τηλεόραση κυριαρχεί, αντιπροσωπεύοντας το 80% στο μερίδιο δαπανών. Το ποδόσφαιρο πάντως καλύπτει στην Ιταλία το 90% των συνολικών ρ/τ δικαιωμάτων. Το δεύτερο στη σειρά άθλημα είναι το μπάσκετ, για το οποίο ξοδεύεται μόλις το 0,5% των χρημάτων για τα δικαιώματα. Για την ποδοσφαιρική λίγκα της Ισπανίας δαπανάται το 64% των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ στη Γαλλία, αν και το ποδόσφαιρο κατέχει την κορυφή, το πρωτάθλημα του ράγκμπι έρχεται στη δεύτερη θέση, καλύπτοντας περίπου το 8% των συνολικών δαπανών για τα αθλητικά ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα.

 


YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin


ONLINE ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ


top