Αφιέρωμα σε όλα τα τμήματα της ομάδας του Παναθηναικού και την ακαδημία του

PDF Print E-mail
Monday, 10 October 2011 20:58 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team   

Πατήσαμε ''ENTER'' στην Ακαδημία του Παναθηναικού...

Αφιέρωμα σε όλα τα τμήματα της ομάδας του Παναθηναικού και την ακαδημία του,φιλοξένησε στις σελίδες της η εφημερίδα το ''Goal''.Παρακάτω θα δείτε τις τοποθετήσεις του τεχνικού διευθυντή των υποδομών Γιάννης Σαμαρά,αλλά και των προπονητών Κώστα Φρατζέσκου,Κώστας Ταράση, Σπύρου Μαραγκού και Μανώλη Παπαδάκη.Επίσης μίλησε και ο Γιώργος Νάσσης ο οποίος είναι υπεύθυνος για το "Pao Lab".


Ποιες είναι όμως οι θέσεις και οι απόψεις του Γιάννη Σαμαρά που συνθέτουν το προφίλ της «πράσινης» ακαδημίας;

«Η βάση υπήρχε, όμως υπήρχε διάχυτη η ανάγκη σε όλους μας να πάμε την ακαδημία ένα βήμα παραπάνω, έτσι πέρσι όλοι οι προπονητές αρχίσαμε το διάβασμα. Ταλέντο πάντα θα υπάρχει, αλλά από εκεί και έπειτα το θέμα είναι τι ταλέντο έχουμε εμείς να προπονήσουμε ή να βρούμε τα ταλέντα. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη. Βάλαμε μια σειρά και πλέον δουλεύουμε ξέροντας τι θέλουμε από την κάθε μέρα. Έχουμε την φιλοσοφία και την τεχνογνωσία, αλλά η ανάπτυξη μιας ακαδημίας θέλει χρόνο».

«Ελπίζω μια μέρα όλοι να καταλάβουν πως το μέλλον βρίσκεται στα παιδιά και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξή τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα δίνουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα που πουλάνε περισσότερο, όμως πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά αυτό που ονομάζουμε τμήματα υποδομής, διαφορετικά λίγα πράγματα. Στην Παιανία έχει αλλάξει γενικότερα η φιλοσοφία και ο τρόπος που δουλεύουμε. Είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα μεγαλώσουμε κι άλλο το οικοδόμημα».

«Πρώτα πρέπει να μπει το παιδί στην ζωή μας.  Στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τα ταλέντα πάντα κάτι υπάρχει που δεν μας αφήνει να ασχοληθούμε σοβαρά. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια είδαμε πολύ λίγους Έλληνες στην Σούπερ λίγκα. Πρέπει να πιστεύουμε στα παιδιά αν θέλουμε να αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα».

«Στην Παιανία έχουμε παιδιά που έχουν τις προδιαγραφές και την φιλοσοφία να κάνουν το μεγάλο άλμα. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε έναν σοβαρό αριθμό 3-4 παιδιών στην πρώτη ομάδα».

«Η επίσκεψή μας στη “masia” θα γίνει στα πλαίσια ενός προγράμματος που προέκυψε από το ECA (European club association). Θα είναι ένα ταξίδι μόνο για τους προπονητές μας. Ένα από τα πέντε που θέλουμε να κάνουμε φέτος με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και αποκομιδή παραστάσεων. Οι παραστάσεις.

«Στους στόχους μας είναι η διεξαγωγή τουρνουά με ομάδες του εξωτερικού ώστε να αποκτήσουν οι παίκτες μας παραστάσεις. Στο εξωτερικό από το 12χρονο μέχρι τον 23χρονο έχουν τις ίδιες παραστάσεις από τις ομάδες τους. Κάνουν τα ίδια ταξίδια. Φοράνε τα ίδια ρούχα, χρησιμοποιούν τα ίδια αποδυτήρια. Και έτσι το μόνο που αλλάζει μπαίνοντας στην πρώτη ομάδα είναι ότι αγωνίζεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα δικά μας παιδιά όμως τι παραστάσεις έχουν; Βέβαια, λέμε πως είμαστε μακριά από την κεντρική Ευρώπη, όμως τι κάνουμε για να πάμε ή να τους φέρουμε εδώ. Όταν επισκεφτήκαμε πρόσφατα την Γαλλία παίξαμε σε τουρνουά με την Αϊντχόφεν, την Πόρτο και τα δικά μας παιδιά κοιτούσαν έκθαμβα γύρω τους»

«Αυτό που λείπει είναι ένα καλύτερο πρωτάθλημα υποδομών. Δεν μπορούμε να γίνουμε από τη μια μέρα στην άλλη Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, όμως, η Κ20 δεν είναι η δεύτερη ομάδα. Είναι η τρίτη. Δεύτερη είναι αυτή που δεν υπάρχει. Τώρα θέλει να κάνει ο κ. Σάντος μια ομάδα Κ23. Πως θα γίνει όταν δεν έχουμε πρωτάθλημα Κ23. Στην Ολλανδία υπάρχουν πέντε εθνικά πρωταθλήματα. Στην Αγγλία το ίδιο. Εμείς έχουμε στείλει επιστολές στην Ομοσπονδία, αλλά τίποτα…»

«Κι οι δάσκαλοι είναι μεγάλο θέμα. Δεν υπάρχει μια σχολή προπονητών ακαδημίας, στην οποία να εξειδικεύεται κανείς για να ασχολείται με τα παιδιά και να πάψουν να υπάρχουν εμπειρικοί προπονητές. Επειδή έπαιξαν δέκα χρόνια ποδόσφαιρο προπονούν και παιδιά».

«Διαθέτουμε 65 σχολές ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα. Το “pao soccer school”. Πέρσι το οργανώσαμε φανταστικά και το σκάουτινγκ λειτούργησε υπέροχα. Εκεί όμως που θέλουμε να δώσουμε βαρύτητα είναι στο Football school. Είναι το «Α» και το «Ω». περιλαμβάνει ηλικίες από 4-5 μέχρι 12 ετών και δεν υπάρχει εκπαίδευση, μαθαίνεις στα παιδιά την χαρά του ποδοσφαίρου».

Ο τεχνικός της ομάδας Κ-15 Κώστας Φρατζέσκος υποστήριξε:

"Θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο μιας ακαδημίας. Η συμπεριφορά των παιδιών έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά με την υποστήριξη της ψυχολόγου αναλύουμε κάθε πρόβλημα». Ωστόσο επισημαίνει:«Το θέμα είναι ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού. Το πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις, αλλά και να μείνει προσγειωμένο. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα γιατί ως λαός δεν διαθέτουμε τέτοια νοοτροπία. Αντίθετα συνηθίζεται όταν ένα παιδί ανεβαίνει και αυξάνεται ο ανταγωνισμός, να χάνεται. Και σε εμάς έχει συμβεί αρκετές φορές".

Για τον προπονητή της ομάδας Κ14, Σπύρο Μαραγκό και της ομάδας Κ 12, Μάνο Παπαδάκη, η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μπάλα και τεχνική, αλλά και να γίνουν σωστοί άνθρωποι.

"Αυτό που κοιτάζουμε σ’αυτές τις ηλικίες είναι η αντίληψη που έχουν με την μπάλα, πως σκέφτονται τι κάνουν και όσο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το τεχνικό κομμάτι. Ένα παιδί 9-10 ετών δεν μπορεί να δείξει τι θα γίνει στο μέλλον, ακολουθούν πολλά μεταβατικά στάδια. Μπορείς όμως να διακρίνεις τον χαρακτήρα του και να δουλέψεις ανάλογα. Μας έχουν τύχει προβληματικοί χαρακτήρες που έφυγαν αφού δεν μπορούσαν να έχουν την ανάλογη εξέλιξη. Γι΄αυτό δίνουμε μεγάλη βάση στο σχολείο τους".

Ο Κώστας Ταράσης είναι ο πιο παλιός από τους προπονητές που βρίσκεται στη Παιανία καθώς ήδη μετράει επτά χρόνια στα τμήματα υποδομής των πράσινων.

"Στο μυαλό βρίσκονται όλα. Ο Παναθηναϊκός τους δίνει όλα τα εφόδια. Υπάρχει πολύ εξειδίκευση. Κοιτάξτε πόσοι προπονητές είμαστε πάνω από τα παιδιά. Τι να το κάνουμε όμως αν όταν φεύγουν από εδώ τον ρόλο μας αναλαμβάνουν οι γονείς αρχίζοντας να τριβελίζουν το μυαλό του παιδιού του» λέει ο παλαίμαχος παίχτης του «τριφυλλιού» και συμπληρώνει:«Σήμερα η ακαδημία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όμως χρειάζεται και η αμέριστη στήριξη από την πρώτη ομάδα. Στο παρελθόν δεν προσέχτηκαν παιδιά. Ευτυχώς τώρα έχει ξεκινήσει μια συνεργασία που δείχνει να αποδίδει. Ξέρουμε πως δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους τους παίχτες, αλλά αν βγαίνει ένα παιδί κάθε δύο χρόνια για μένα θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Μουνιόθ έκανε το αυτονόητο. Έτυχε και ήμουνα εδώ όταν προώθησε τον Νίνη. Τον έβλεπε να προπονείται από το πάνω γήπεδο και μου λέει «μπορεί να παίξει αυτός την Κυριακή;» και του απαντάω «δεν είναι επαγγελματίας». Αλλά ενδιαφέρθηκε πραγματικά και βρήκε τον τρόπο να τον αξιοποιήσει".

Ο Γιώργος Νάσσης δεν ασχολείται μόνο με τους παίκτες της πρώτης ομάδας καθώς και η ακαδημία χρησιμοποιεί το περίφημο "Pao Lub".

"Υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα. Όμως, δεν είναι. Είναι εργαστήριο που έχει στηρίγματα και τεχνικές με τις οποίες γίνονται οι αναλύσεις. Οι μετρήσεις γίνονται συνήθως κάθε δύο μήνες, κυρίως σε περιόδους διακοπής πρωταθλημάτων καθώς δεν θέλουμε να διαταράξουμε την ροή της προπόνησης» λέει χαρακτηριστικά και στη συνέχεια εξηγεί: «Δουλεύουμε τέσσερις άνθρωποι σ΄αυτό. Εγώ, που είμαι εργοφυσιολόγος, η διαιτολόγος μας η κ. Μαχαίρα, η ψυχολόγος μας η κ. Ψυχουντάκη και ο βιοχημικός μας ο κ. Τσεκούρας. Ένας βασικός πυλώνας είναι η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των παιχτών, ο οποίος μας δίνει την στρατηγική της προπόνησης. Αξιολογούμε διάφορους παράγοντες που αφορούν στην απόδοση και την υγεία των αθλητών μας και αυτούς που δημιουργούν τραυματισμό. Μ’αυτή την δυνατότητα μπορούμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε παίχτη".

"Υπάρχει το μάθημα της διατροφής. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς πως πρέπει να τρέφονται. Δεν υπάρχει απαγόρευση διατροφής, υπάρχει ο κανόνας τι πώς να τρως.  Προσπαθούμε να ασκήσουμε μια αθλητική κουλτούρα. Επιπλέον, τι να προσέχεις και πώς να διαχειρίζεσαι το στρες του. Όλα αυτά προσθέτουν ανεκτίμητες πληροφορίες στον προπονητή». Και επειδή πέρσι το pao lab βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» μετά την απομάκρυνση του γυμναστή Αντώνη Κέζου για την διαπιστωμένα κακή φυσική κατάσταση των παιχτών, ο κ. Νάσσης είναι κατηγορηματικός πως το σύστημα δεν επιδέχεται λάθους:«Προβλήματα στην συνεργασία υπήρξαν, όχι στο σύστημα του PAO Lab. Ό,τι δημιουργήθηκε ήταν δίχως δική μας υπαιτιότητα".

 


YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin


ONLINE ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ


top