Η σημασία και τα οφέλη του εργομετρικού ελέγχου σε ακαδημίες

PDF Print E-mail
Thursday, 19 April 2012 14:39 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team   

Η έννοια εργομετρικός έλεγχος ή αξιολόγηση αθλητικής απόδοσης μπορεί να είναι σε κάποιους κάτι καινούργιο ή κάτι νέο, παρόλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική αξιολόγηση αθλητικής απόδοσης έχει μπει στην ζωή μας.

Ενας εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης για τον αθλητή. Αρχικά, να τονίσουμε ότι ο εργομετρικός και εργαστηριακός έλεγχος αποτελούν ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια ενός προπονητή, ο οποίος ξέρει να δουλεύει βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων του αθλητισμού και όχι εμπειρικά, επειδή κάποτε πέρασε ή μεγαλούργησε στα γήπεδα, διότι έτσι μπορεί να εστιάσει την προπόνηση στις ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή αλλά και ολόκληρης της ομάδας.

Τι είναι όμως εργομετρικός έλεγχος;



 

Η μέτρηση κάποιων παραμέτρων που αξιολογούν τη φυσική κατάσταση ήταν πριν από μερικά χρόνια προνόμιο των επαγγελματιών αθλητών. Πλέον πολλές ακαδημίες και προπονητές με την ενημέρωση που υπάρχει μέσω (διαδικτύου , περιοδικών , βιβλίων, κλπ) έχουν πιστή για την χρησιμότητα αυτών των μετρήσεων.


Τι είναι όμως εργομετρικός έλεγχος;


Ο εργομετρικός έλεγχος ενός εφήβου θεωρείται απαραίτητος  για τους παρακάτω λόγους :

- Έλεγχο υγείας.

- Δημιουργία Αθλητικού Προφίλ .

- Καθοδήγηση προπονητικής κατεύθυνσης.

- Πρόβλεψη αγωνιστικής απόδοσης.

- Καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών αθλητικής προσπάθειας.

- Σύγκριση αθλητικής απόδοσης ως κίνητρο.


Η φυσική κατάσταση, η πρόσληψη οξυγόνου από τον αθλητή και η συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στο αίμα του, είναι μερικοί από τους δείκτες ενός εργομετρικού ελέγχου.

Επειτα υπάρχει ένα πλήθος άλλων παραμέτρων που εκφράζουν το επίπεδο της αθλητικής προετοιμασίας και ετοιμότητας του αθλητή όπως η αλτικότητα, η διαφορά δύναμης ανάμεσα στα δυο πόδια, η αξιολόγηση ταχύτητας με ή χωρίς μπάλα, ο έλεγχος ελαστικότητας κάτω άκρων καθώς και η ανάλυση σωματικής σύστασης για τον έλεγχο BMI, BMR,  %λίπους, μυϊκής μάζας, άλιπης μάζας, συνολικών υγρών, επιθυμητών φυσιολογικών ορίων.


Αναλυτικά οι παράμετροι που εξετάζονται κατά τον εργομετρικό έλεγχο είναι:


- Σύσταση σώματος: προσδιορισμός ποσοστού λίπους, άλιπης σωματικής μάζας, οστικής πυκνότητας, μυϊκής μάζας , σωματικά υγρά, επίπεδα σωστής διατροφής.

- Μέτρηση βασικού μεταβολισμού : είναι το ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες που καταναλώνονται αποκλειστικά για τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

- Έλεγχος ελαστικότητας & αξιολόγηση στάσης σώματος.

- Δύναμη κάτω άκρων.

- Αναλογία δύναμης δεξιού & αριστερού ποδιού.

- Καρδιοαναπνευστική αντοχή: Προσδιορισμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου,  μέγιστου παραγόμενου έργου, επιθυμητά φυσιολογικά όρια .

- Έλεγχος ταχύτητας με φωτοκύτταρα σε μικρές & μεγάλες αποστάσεις, με ή  χωρίς μπάλα

- Καταγραφή συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος στο αίμα: προσδιορισμός αναερόβιου κατωφλιου με ταυτόχρονη καταγραφή της καρδιακής συχνότητας από ηλεκτροκαρδιογράφο.

- Εντοπισμός ισχύος και καρδιακής συχνότητας στο αναερόβιο κατώφλι.

- Πλήρης αναπνευστικός και ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος στην άσκηση.

- Εντοπισμός καταλληλότερης έντασης άσκησης για τη μεγιστοποίηση καύσης λιπαρών οξέων.

- Ανάλυση βάδισης & κατασκευή ορθωτικών πελμάτων (πελματογράφημα)


ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ο αναλυτής Tanita GB - 300 μετράει το σωματικό λίπος μέσω της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας. Η ανάλυση βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας αποτελεί μια γρήγορη & ακριβή μέτρηση του σωματικού λίπους και των συνολικών υγρών, καθώς οι ηλεκτρολύτες του σώματος (νάτριο, κάλιο κλπ) αποτελούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η  συσκευή χρησιμοποιεί τέσσερις μεταλλικούς αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται στα κάτω άκρα ενώ ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται σε οριζόντια στάση. Μέσω των αισθητήρων αυτών μεταβιβάζεται ρεύμα από την συσκευή 50 KHz και η πτώση στην τάση, λόγω της αγωγιμότητας, ανιχνεύεται από τους αισθητήρες. Στη συνέχεια μετριέται η συνολική αντίσταση στη ροή του ρεύματος μέσω των άκρων.

Η αντίσταση στη ροή του ρεύματος είναι μεγαλύτερη στα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος, καθώς ο λιπώδης ιστός περιέχει σχετικά μικρή ποσότητα νερού και επομένως είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Η περιεκτικότητα του άλιπου σωματικού ιστού (μύες, όργανα κλπ) είναι 73% νερό και επομένως η ροή του ρεύματος εκεί θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στο λιπώδη ιστό.





Παράμετροι που εξετάζονται:

- Προσδιορισμός ποσοστού BMI.

- Προσδιορισμός ποσοστού λίπους.

- Άλιπη σωματική μάζα.

- Οστική Πυκνότητα.

- Μυϊκή μάζα.

- Σωματικά υγρά


ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΛΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παράμετροι που εξετάζονται:


- Άλμα από ημικάθισμα (SJ) από το οποίο εκτιμάται η δύναμη ώθησης των εκτεινόντων μυών των κάτω άκρων.

- Άλμα με ταλάντευση (CMJ) από το οποίο εκτιμάται το επίπεδο της ταχυδύναμης.

- Κατακόρυφο άλμα με τη χρήση των χεριών (CMJh) από το οποίο φαίνεται η συμβολή των χεριών στο άλμα.

- Χρόνος αντίδρασης σε ακουστικό ερέθισμα, είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην παρουσίαση ενός ακουστικού ερεθίσματος και την έναρξη της αντίδρασης σε αυτό.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ

Ο έλεγχος ταχύτητας με την βοήθεια των φωτοκυτταρών μας δίνει την δυνατότητα για τον ακριβή χρόνο μέτρησης, καθώς και την δυνατότητα παρακολούθησης βελτίωσης .


Παράμετροι που εξετάζονται :

- Ταχύτητα 10μ – 20μ – 30μ

- Ταχύτητα με μπάλα (slalom test)


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η αερόβια ικανότητα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης της φυσικής κατάστασης και της λειτουργικής προσαρμοστικότητας ολόκληρου του οργανισμού. Όλοι όμως οι οργανισμοί δεν έχουν την ίδια ευκολία να μεταφέρουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα στους ιστούς και να το καταναλώνουν για την παραγωγή μυϊκής ενέργειας κατά την μέγιστη προσπάθεια.





Παράμετροι που εξετάζονται:


- Μέγιστη καρδιακή συχνότητα

- Μέγιστη αερόβια ικανότητα VO2max

- Εύρεση αναερόβιου κατωφλίου

- Εύρεση προπονητικών εντάσεων


Η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εύρεση της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας αλλά και με γηπεδικά τεστ, οπού πρέπει ο γυμναστής – εργοφυσιόλογος να είναι εξειδικευμένος πάνω σε αυτές τις αξιολογήσεις ώστε να υπάρχει εγκυρότητα.

Είναι λογικό τα εργαστηριακά τεστ να μας δίνουν την δυνατότητα για αξιολόγηση περισσότερων τιμών όπως αυτών του αναερόβιου κατωφλίου , όπου πραγματοποιείται με αιμοληψία κατά την διάρκεια της δοκιμασίας, καθώς και για τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης του αθλητή.

Αποτελέσματα & αξιολόγηση τον εργομετρικών τεστ

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, μας δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε την φυσική κατάσταση των αθλητών, να δούμε τις αδυναμίες τους, και να καθορίσουμε τα προπονητικά μας προγράμματα έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Παράλληλα αυτά τα τεστ μας βοηθούν, βάσει των αποτελεσμάτων και μετά από προσεκτική μελέτη της αντοχής - εκρηκτικότητας – ευλυγισίας, να αποφύγουμε μελλοντικούς τραυματισμούς!

Θα πρέπει να υπάρχει πλήρη ενημέρωση & καθοδήγηση για τον κάθε αθλητή ξεχωριστά ώστε ο προπονητής να μπορεί να δουλέψει με συγκεκριμένη κατεύθυνση για την ατομική αλλά & για την ομαδική βελτίωση της ομάδας.Με την βοήθεια του εργοφυσιολόγου που αξιολογεί αυτά τα τεστ πρέπει να κατανοήσουν οι προπονητές – γυμναστές που δουλεύουν με τους αθλητές – παιδιά , την σημασία των τεστ.

Συνήθως οι προπονητές μετά τα τεστ με την βοήθεια του εργοφυσιολόγου  επιλέγουν κάποια ομαδοποίηση των αθλητών με τα ίδια χαρακτηριστικά βελτίωσης,  ( Φυσική κατάσταση – Ευλυγισία – ταχύτητα – αλτικότητα ) ώστε οι αθλητές που είναι στην ίδια ομάδα να δουλεύουν μαζί  για αποτελεσματικότερη προπόνηση.

Τέλος, θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι με την βοήθεια της επιστήμης άλλα και των καταλλήλων ανθρώπων οι καλά οργανωμένες ακαδημίες δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τα μεγάλα club που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αρκεί να υπάρχει διαχρονικός προγραμματισμός – οργάνωση – υπομονή και όρεξη για σωστή και μεθοδευμένη δουλεία . Επαγγελματικές ακαδημίες που έχουν την δυνατότητα, επιλέγουν να εκτελούν εργομετρικά τεστ 3 άλλα και 4 φόρες κατά την αγωνιστική χρόνια ( Σεπτέμβριο – Ιούνιο ).

Τα εργομετρικά τεστ θα πρέπει να εκτελούνται 2 φόρες τον χρόνο (αρχή και τέλος της σεζόν) ώστε να ανακαλύπτουν οι προπονητές  άλλα και τα παιδιά την βελτίωση που έχει γίνει μέσα στην αγωνιστική χρονιά  όπως και για το πρόγραμμα  προπόνησης που πρέπει να  ακολουθηθεί κατά την μεταβατική περίοδο.


www.lifergo.gr

Mob: 694-5774206E

mail : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Υπ. Εργομετρικών life - ergoΝ. Δρακογιαννόπουλος.

 


YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin


ONLINE ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ


 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

top