Κώστας Τσάνας: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά μόνο σκληρή δουλειά».

PDF Print E-mail
Thursday, 26 July 2012 03:33 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team   

Ο τεχνικός της Εθνικής Νέων Κώστας Τσάνας μίλησε για το μέλλον του Ελληνικού ποδοσφαίρου, για το φαινόμενο Ισπανία που κατακτά συνεχώς τίτλους, αλλά και για το ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον NOVAΣπορ FM:

Για την αναγνώριση από τους Έλληνες φιλάθλους:«Έφτασε αργά η προβολή από τα media, ήμασταν απορροφημένοι στο στόχο μας και όσο κερδίσαμε τα μηνύματα που παίρναμε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μετά τις νίκες άρχισαν να ρωτάνε πολλοί πότε παίζουμε και αν θα το σηκώσουμε. Δεν καταλαβαίναμε τι παίζει στην Ελλάδα αλλά ειδικά μετά την Αγγλία, νιώσαμε ότι όλοι ήταν μαζί μας. Όταν ξεκινάς αθόρυβα, θα πρέπει να κάνεις κάτι μεγάλο για να φανείς. Βρήκαν την ευκαιρία να χαρούν μαζί μας, εξαιτίας της επιτυχίας των παιδιών, τα οποία έδειξαν ότι έχουν τρομερό ταλέντο».

Για την ικανοποίηση του για τους διεθνείς: «Υπερβολικά ευτυχισμένος με τα παιδιά, γιατί μπορεί να μην είχαν εμπειρία από τέτοια παιχνίδια, όμως έδειξαν πόσο ώριμοι ήταν και πόσο σωστά εκτελούσαν τις εντολές. Το πάθος και η ένταση που έβγαζαν στα παιχνίδια τους, το κατάφεραν με το παραπάνω και είναι το μεγαλύτερο παράσημο. Είχαμε 18 ισάξιους ποδοσφαιριστές και δόθηκε σε όλους να δείξουν το ταλέντο, εκπροσωπώντας τη χώρα τους. Τα παιδιά έδειχναν ωριμότητα στο παιχνίδι τους και τους το αναγνώριζαν και οι άλλες εθνικές ομάδες. Ο σεβασμός αυτός βοηθούσε στη ψυχολογία τους και έφτασαν τόσο ψηλά».

Για την Ισπανία που κατακτά συνεχώς τίτλους: «Δεν νομίζω ότι είναι δικό μας πρόβλημα ότι δεν νικάμε τους Ισπανούς, απλώς είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια μας δείχνει πόσο σημαντική ομάδα είναι και πόσο οργανωμένοι είναι τόσο συλλογικά, όσο και εθνικά. Πικραθήκαμε για την πρωτιά, αλλά πολύ περήφανοι για τη δεύτερη θέση. Μην ξεχνάμε ότι θα συμμετάσχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι εξίσου σπουδαίο. Τα ίδια παιδιά θα είναι και στην Τουρκία, αυτοί το πέτυχαν. Ηλικιακά αυτή η ομάδα θα λάβει μέρος, προφανώς θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο ρόστερ, ανάλογα το πώς θα εξελιχθούν οι παίκτες μέσα στη σεζόν. Θα κοιτάξουμε όλων τις επιδόσεις και θα κρίνουμε».

Για το ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή: «Ταλέντο υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Έχουν βελτιωθεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και όλες οι ομάδες δουλεύουν τις υποδομές τους. Έχουν βρει ειδικούς προπονητές για να εξελίξουν το ταλέντο των νεαρών. Δεν είναι μόνο θέμα το ταλέντο που θα έχεις, αλλά και τη φιλοσοφία που θα έχει κάθε σύλλογος, ώστε να συνδυαστούν. Προπονητής, παίκτης, σύλλογος είναι η τριάδα της επιτυχίας. Θα πρέπει και οι ποδοσφαιριστές και το περιβάλλον τους να αποβάλλουν την ανάγκη να αγωνιστούν άμεσα και να δείξουν υπομονή. Το δύσκολο είναι να κρατηθείς σε υψηλό επίπεδο, το να φτάσεις είναι το εύκολο μέρος. Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη φιλοσοφία στο πώς να εξελίξουν αυτά τα παιδιά, από τα 18 και έπειτα. Όποιο και αν είναι το επίπεδο των ελληνικών ομάδων, θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να ανταποκρίνονται. Πρέπει να παίρνουν λεπτά συμμετοχής στις ομάδες τους γιατί διαφορετικά απογοητεύονται και τα παρατάνε. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά μόνο σκληρή δουλειά».

Για τον παιδαγωγικό του ρόλο: «Οποιοσδήποτε είναι προπονητής πρέπει να είναι και παιδαγωγός. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες όπου υπάρχουν εμμονές και πρέπει να μπεις στη ψυχολογία του αθλητή. Αν καταφέρεις να τους καθοδηγήσεις σωστά, τότε θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Χωρίς αμεσότητα και καλό κλίμα μεταξύ παικτών και προπονητών δεν πας πολύ μακριά».

Για το ποδοσφαιρικό μέλλον του: «Βλέπω μόνο το παρόν, γιατί αυτές οι στιγμές που ζούμε καθημερινά στην ομοσπονδία, ότι μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε στη εξέλιξη κάποιων ποδοσφαιριστών. Να έρθουν από την Νέων στην Ελπίδων και στη συνέχεια στην Ανδρών, είναι ιδανικός και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο».

Για τη συνεργασία των Εθνικών ομάδων: «Τόσο ο κ. Φύσσας και ο κ Βόκολος έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια βάση δεδομένων για όλους τους ποδοσφαιριστές. Ατομικά στοιχεία για κάθε παίκτη με τη συνεργασία όλων μας γύρω από τον Φερνάντο Σάντος, να ξέρει πως πήγε το κάθε παιδί στις μικρότερες κατηγορίες. Η βάση δεδομένων βοηθάει όλους τους ομοσπονδιακούς προπονητές. Όλα τα στοιχεία για το πώς θα αγωνίζεται κάθε παιδί είναι αλληλένδετα από τις πιο μικρές Εθνικές στις μεγαλύτερες. Με τη συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας, η μετάβαση από τις ομάδες γίνεται πιο εύκολα. Ο κ. Σάντος γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του κάθε μικρού Έλληνα ποδοσφαιριστή, καθώς κρατάμε αρχείο».

Για το μοντέλο της Εθνικής: «Υπάρχει ελαστικότητα στο θέμα πώς να αγωνιζόμαστε. Έχουμε επιθετικούς που σκοράρουν εύκολα ενώ και η άμυνα μας είναι συμπαγής. Αφού έχουμε παίκτες να εκφράσουν πιο επιθετικό στυλ παιχνιδιού, τότε δεν χρειάζεται να παίζεις μόνο άμυνα. Ο τρόπος των Ισπανών είναι ο πιο εξεζητημένος. Έχουν τεχνική και την μεταφέρουν από την προπόνηση στο παιχνίδι και έχουν φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν είναι θέμα ημερών όμως να εξελίξεις το ποδοσφαιρικό σου στυλ. Θα πρέπει και οι σύλλογοι να διδάξουν στα παιδιά πώς να αγωνίζονται. Οι Ισπανοί δείχνουν αυτό που βλέπουμε στα γήπεδα μέσα από τη δουλειά στις ομάδες τους».

Για την προοπτική των παιδιών: «Δεν θα ήθελα να πω ξεχωριστά για τον καθένα. Ωστόσο, χαίρομαι για τον Κώστα Σταφυλίδη που κατάφερε τόσο άμεσα να κάνει μια τόσο σπουδαία μεταγραφή, γιατί θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα πολύ δυνατό επίπεδο πρωταθλήματος και αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Πρέπει να το παίζεις με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και εμείς δυστυχώς εδώ το έχουμε χάσει. Θα πρέπει να ακούνε το συναίσθημα τους και με βάση το ταλέντο τους να κάνουν το βήμα παραπάνω».

Για τις απαιτήσεις που δημιουργούνται: «Όταν έρχονται επιτυχίες πρέπει να φανείς πολύ δυνατός για να συνεχίσεις. Στις αποτυχίες πολλοί εξαφανίζονται ενώ στα καλά είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να επωφεληθούν. Εμείς στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτά τα παιχνίδια, είχαμε κοντά μας απίστευτους ανθρώπους. Ήταν σημαντική η βοήθεια των Μουλακίδη, Γεωργόπουλου και Ελευθεριάδη. Αν δεν ήμασταν τόσο καλά οργανωμένοι θα είχαμε πρόβλημα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος της Εθνικής βοήθησαν. Υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις, όπως και στις άλλες Εθνικές. Χρειάζεται υπομονή, οργάνωση σχεδιασμός για να μην είναι παροδικά αυτά τα φαινόμενα. Να ξέρουν οι παράγοντες ότι ξένοι παίκτες μπορεί να σταματήσουν να έρχονται αλλά οι Έλληνες δεν θα σταματήσουν ποτέ. Το μέλλον ανήκει σε αυτά τα παιδιά».

 


YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

ONLINE ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ


 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

top