YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

AGA: Σύγχρονοι μέθοδοι εκμάθησης

PDF Print E-mail
Tuesday, 01 March 2016 12:20 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε πως έχουμε ένα ¨φτωχό¨ σύστημα στις αναπτυξιακές ηλικίες. Οι ρόλοι ενός ποδοσφαιριστή είναι πολλοί και ταυτόχρονα σηματοδοτούν την ¨ομορφιά¨ του ποδοσφαίρου. Ο σύγχρονος τερματοφύλακας θεωρείται ¨επαναστάτης¨ γιατί είναι αυτός που ¨σπρώχνει¨ το άθλημα να γίνει επιστήμη. Από το 2013 στις εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά και στο Renti Arena τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιούνται προπονήσεις τερματοφυλάκων, με τον απώτερο σκοπό της εξειδικευμένης μάθησης των νέων παιδιών!

Η σχολή AGA (Athens Goalkeepers Academy) μοιάζει να βρίσκεται εδώ για να περάσει το ¨μήνυμα¨ της εξέλιξης! Ο εμπνευστής και δημιουργός αυτής της πρωτοποριακής ιδέας είναι ο Χρήστος Λάμπρου μαζί με το τεχνικό του επιτελείο και θέλουν να βάλουν τις απαιτούμενες βάσεις στα νέα παιδιά. Η σχολή AGA διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό και με τις πρωτοποριακές μεθόδους της ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι μακρύς.

Η AGA είναι η πρώτη σχολή τερματοφυλάκων στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί ώστε να χρησιμοποιεί την μέθοδο COERVER COACHING στους αθλητές που θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Η μέθοδος είναι παγκοσμίως γνωστή και χρησιμοποιείται από πολύ μεγάλα clubs σε όλο τον κόσμο (REAL MADRID, BAYERN, ARSENAL, κ.α.) στις ακαδημίες τους με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή.

Η σχολή έχει έρθει σε συμφωνία για το αθλητικό υλικό και ρουχισμό (RINAT), που εξειδικεύεται στα είδη τερματοφύλακα και προμηθεύει αθλητικό υλικό σε πολλούς γνωστούς και υψηλού επιπέδου τερματοφύλακες ανά τον κόσμο. Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως η σχολή διαθέτει το εξειδικευμένο εξοπλισμό της U turn! Να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός U turn αναβαθμίζεται και εξελίσσεται χάρη στις πρωτοποριακές ιδέες του Χρήστου Λάμπρου.

Να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη σχολή είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο λόγος αυτός είναι γιατί οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του τερματοφύλακα τους συναντάς μόνο σε μεγάλα clubs στο εξωτερικό! Τα παιδιά μέσω εξειδικευμένης και επιστημονικής προσέγγισης, έχουν την δυνατότητα να πετύχουν τους στόχους τους. Επίσης σημαντικό είναι πως η σχολή συνεργάζεται με ανθρώπους από το εξωτερικό και υπάρχουν φορές που σκάουτερ κάνουν την εμφάνισής τους στον χώρο που προπονούνται τα παιδιά.

Επειδή είχαμε την περιέργεια να επισκεφτούμε και να δούμε από κοντά τις προπονήσεις, επισκεφτήκαμε την σχολή AGA και αυτό που αντικρίσαμε ήταν κάτι το συναρπαστικό. Για να μάθουμε περισσότερα συναντήσαμε τον Χρήστο Λάμπρου, ο οποίος μας μίλησε αποκλειστικά στο Sports-Academies.gr:

-Ποιοι είναι οι στόχοι της σχολής;

Στόχος της σχολής είναι οι τερματοφύλακες να πάρουν τις σωστές τεχνικές βάσεις και να κατανοούν την θέση του σύγχρονου τερματοφύλακα. Ουσιαστικά εμείς είμαστε το φροντιστήριο του τερματοφύλακα. Προσπαθούμε μέσα από τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούμε να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους τερματοφύλακες με προσωπικότητα, ηγετική ικανότητα να περνούν πρωτοβουλίες, και όχι πιόνια.

-Πως ξεκίνησε η σχολή AGA και πότε ιδρύθηκε;

Η ιδέα προήλθε από εμένα γιατί δεν είχα έναν προπονητή τερματοφυλάκων στο ξεκίνημα μου ως τερματοφύλακας, εκείνα τα χρόνια η προπόνηση ήταν «πήγαινε στο τέρμα και κάνε κοιλιακούς ΜΟΝΟΣ σου». Έτσι λοιπόν, μου μπήκε η ιδέα να ανοίξω μία σχολή που θα βελτιώσει και θα εξελίξει την θέση του σύγχρονου τερματοφύλακα. Η σχολή επίσημα ξεκίνησε να υπάρχει από το 2013.

-Η σχολή σε ποιες ηλικίες αναφέρεται και πόσα παιδιά έχουν περάσει αυτή την στιγμή από την AGA;

Η σχολή αναφέρεται σε παιδιά από 8 χρονών μέχρι και τους επαγγελματίες. Μέχρι τώρα έχουν περάσει αρκετοί τερματοφύλακες και με μεγάλη επιτυχία αφού πολλοί από αυτούς είναι σε επαγγελματικές ομάδες υψηλού επιπέδου τώρα.

-Θέλω να μας πεις δύο λόγια για την μέθοδο COERVER COACHING.

Η μέθοδος Coerver είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθάει και βελτιώνει την τεχνική και την καλή διαχείριση της μπάλας με τα πόδια, κάτι που επιβάλλεται στον σύγχρονο τερματοφύλακα. Παρότι έχω το δίπλωμα Coerver προτιμώ μέσω της συνεργασίας που έχουμε με την συγκεκριμένη ακαδημία του Παναγιώτη Σαϊνίδη και Λεωνίδα Κουβαρά οι τερματοφύλακες μας να πηγαίνουν στις ακαδημίες τους για την εκπαίδευση τους, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στην δουλειά τους.

-Σε πόσα σεμινάρια έχεις παραβρεθεί στο εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να πηγαίνω σε όσα περισσότερα σεμινάρια μπορώ, σχεδόν 4-5 φορές τον χρόνο .Έχω παρακολουθήσει και σεμινάρια ψυχολογίας(πάνω στον αθλητισμό και κυρίως στο κομμάτι της ψυχολογίας του τερματοφύλακα), φυσικής κατάστασης, τεχνική λεπτομέρεια του τερματοφύλακα και βίντεο ανάλυσης. Έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες για τα σεμινάρια όπως Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρωσία, κ.λπ.  Τώρα ετοιμάζομαι για Κροατία και Πολωνία όπου θα παραβρίσκονται εκεί οι δύο καλύτεροι προπονητές της LFP τερματοφυλάκων ο Jose Sambade και Louis Llopis (Real Madrid) ο οποίος ανέδειξε τον Keylor Navas.

-Ποιες είναι οι ειδικότητες των συνεργατών σου στην σχολή;

Η σχόλη παρέχει προπονητή τερματοφυλάκων, γυμναστή εργοφυσιολόγο, αθλητικό ψυχολόγο, υπάρχει συνεργασία με τον Γρηγόρη Αναγνωστάκο(ψυχολόγος), διατροφολόγος η κυρία Κλαίρη Παπαβασιλείου, επίσης ο κύριος Κώστας Ροτζιώκος με τον κύριο Παναγιώτη Παγώνη οι οποίοι είναι οι υποκατάστατες των τραυματισμών. Ο βοηθός μου Ηλία Κοντός που είναι προπονητής τερματοφυλάκων στις αναπτυξιακές ηλικίες και παράλληλα είναι γυμναστής ΤΕΦΑΑ.

-Συνεργάζεται η σχολή με ανθρώπους από το εξωτερικό;

Υπάρχει συνεργασία με πάρα πολλούς συλλόγους και κορυφαίους προπονητές τερματοφυλάκων ανά όλων τον κόσμο.

-Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;

Ταλέντο σίγουρα υπάρχει στην Ελλάδα και μάλιστα πολύ. Το ταλέντο όμως θεωρώ είναι σαν το ¨διαμάντι¨, μία ακατέργαστη πέτρα που όταν το πάρει ο χαράκτης(προπονητής) να την χαράξει με μεράκι και οργάνωση τότε με αυτόν τον τρόπο θα βγει ένα  πολύ καλό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Με ποια κριτήρια διαχωρίζονται τα γκρουπ στην σχολή;

Τα γκρουπ διαχωρίζονται ανά ηλικία και ανά δυναμικότητα. Δηλαδή να μην υπάρχει διαφορά στην ηλικία αλλά ούτε και στο επίπεδο. Τα γκρουπ χωρίζονται σε 2 γκρουπ των τεσσάρων ατόμων. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες: Το personal το οποίο γίνεται προπόνηση τετ-τα-τετ (προπονητής-τερματοφύλακας), υπάρχουν τα γκρουπ ανά τεσσάρων ατόμων που γίνονται 2 και 4 φορές την εβδομάδα ανάλογα τους στόχους του καθενός.

-Ποια είναι η άποψή σου για τους Έλληνες τερματοφύλακες;

Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην θέση του τερματοφύλακα. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι που προσπαθούν για την εξέλιξη του τερματοφύλακα. Πλέον δίνεται αρκετή σημασία στην θέση αυτή και αυτό είναι πολύ θετικό.

-Ποιο είναι το κέρδος του τερματοφύλακα μέσα από αυτές τις προπονήσεις;

Στόχος της ακαδημίας μας είναι ο τερματοφύλακας που προπονείται σε εμάς να φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο κάθε πορτιέρο είναι ξεχωριστός κι έχει τη δική του προσωπικότητα.

-Που πιστεύεις πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση ένας τερματοφύλακας;

Προσπαθούμε από τις ηλικίες 8-12 χρονών να δουλέψουμε πάνω στα κομμάτια των τεχνικών που πρέπει να γνωρίζει ένας τερματοφύλακας, γιατί στην πορεία θα είναι δύσκολο για τον ίδιο να τα διορθώσει. Μας ενδιαφέρει πολύ στις μικρές ηλικίες τα παιδιά να μαθαίνουν της κινήσεις και να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Αφού πρώτα πάρουν κάποιες αναγκαίες βάσεις, έπειτα πρέπει να δουλέψουμε στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης.

-Που στοχεύετε στην προπόνηση;

Φυσικά η προπόνηση είναι στοχευμένη στον τερματοφύλακα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τον τερματοφύλακα να μπορεί να διαβάζει τις φάσεις πριν ενεργήσει. Ο στόχος μας λοιπόν είναι ο πορτιέρο που προπονείται μαζί μας, να μπει στην διαδικασία σκέψης και να βρίσκει από μόνος του την λύση.

-Υπάρχει κάποιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένας τερματοφύλακας;

Από τα πιο βασικά στοιχεία είναι η τεχνική ενός τερματοφύλακα. Τεχνική υπάρχει σε όλα τα μέρη του ποδοσφαίρου, πώς θα πάρεις την αρχική θέση ετοιμότητας, πώς θα κινηθείς, πώς θα τρέξεις, είτε μπροστά ή διαγώνια, είτε με πλάγια βήματα, πώς θα μπλοκάρεις την μπάλα, πώς θα κάνεις μια τεχνική πτώση, πώς θ’ αποκρούσεις την μπάλα, πώς θα διατηρήσεις το κέντρο βάρους σου, την τεχνική έξοδο ψηλά, τεχνική τετ-α-τετ τεχνική με τα πόδια. Όσο περισσότερες φορές προπονείσαι τόσο καλύτερα τα εφαρμόζεις (η επανάληψη είναι η μήτρα της μαθήσεως).

-Με ποιον τρόπο βλέπεις αν υπάρχει πρόοδος των τερματοφυλάκων;

Παρακολουθούμε τους αγώνες τους, επίσης μέσω των βίντεο έχουμε εικόνα για όλους γιατί είναι αδύνατο να παρευρισκόμαστε σε όλα τα παιχνίδια. Έρχεται λοιπόν η ώρα για την βιντεοανάλυση, καθόμαστε μαζί τους και τους εξηγούμε που έκαναν λάθη και πώς θα τα διορθώσουν. Ο τερματοφύλακας μαθαίνει από τα λάθη του χωρίς απογοήτευση, ο έξυπνος τερματοφύλακας όμως μαθαίνει από τα λάθη του άλλου.

-Υπάρχει κάτι που θεωρείς ότι πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος τερματοφύλακας;

Από τα πρώτα που παρατηρούμε είναι η προσωπικότητα και γενικά οι νοητικές  ικανότητες. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η σωματωδομή του αθλητή, να διαθέτει δύναμη, ταχύτητα, αλτικότητα, αντίδραση και ψυχικές αρετές(αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, θάρρος και υπομονή).

 

-Τι άλλο θα θέλατε σαν Ακαδημία;

Ευελπιστούμε να στεγαστούμε κάποια στιγμή από έναν δικό μας χώρο. Θέλουμε μέσω της βοήθειας της ομοσπονδίας να κάνουμε σεμινάρια και να φέρουμε ανθρώπους για συνέδρια που θα αφορούν την θέση του τερματοφύλακα. Πρωτεύον στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε τα παιδιά.

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την σχολή μέσω του τηλεφώνου που αναγράφεται παρακάτω και να τους δοθούν πληροφορίες εάν επιθυμούν!

Η ''AGA'' έχει έδρα στο Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά και στο RENTI ARENA Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες & εγγραφές: (+30 693 95 94 325) Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Βιογραφικό: Ο Χρήστος Λάμπρου είναι προπονητής τερματοφυλάκων με διπλώματα UEFA Α Goalkeeping Coach, UEFA B License in Coaching Football, Goalkeeping Coach of Coerver Coaching Greece, British FA Goalkeeping 1, British FA Goalkeeping 2 και Technical Analysis Through Video. Έχει θητεία στην Εθνική ομάδα των Νέων και σε αρκετούς συλλόγους όπως Ηρακλής Ψαχνών, Αιγάλεω, Γλυφάδα, Πανιώνιος και είναι ιδρυτής και προπονητής στην Athens Goalkeepers Academy.

 

Η AGA ευχαριστεί για την στήριξη στο έργο της το Sports-Academies.gr!


Επιμέλεια: Χρήστος Γκίνης


Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

Share
 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin




YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.