YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Φυσική κατάσταση και ποδοσφαιρικά... θαύματα!

PDF Print E-mail
Sunday, 26 June 2016 16:28 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Το ποδόσφαιρο πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φυσική κατάσταση, με τους παίκτες να οδεύουν σε πρότυπα... μηχανής, που πρέπει να δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, όλη την σεζόν, χωρίς να βγάζουν τραυματισμούς. Και για να το πετύχουν αυτό, πέρα από την πολύ δουλειά και την τύχη, χρειάζονται και τους κατάλληλους ανθρώπους, που με το πρόγραμμα εκγύμνασης που θα τους κάνουν, θα τους οδηγήσουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το πόσο σημαντικό είναι μία ομάδα να μην βγάζει τραυματισμούς, μπορεί να φανεί και από το αποτέλεσμα. Είτε κοιτάς το πρωτάθλημα της Πρέμιερ και το μεγάλο θαύμα της Λέστερ, είτε το Ελληνικό, όπου ο Πανιώνιος κατάφερε να αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη της σεζόν. Κοινός παρονομαστής, η ελαχιστοποίηση των τραυματισμών, με της «αλεπούδες» να είναι δεύτερες στην συγκεκριμένη κατηγορία στην Αγγλία, ενώ ο Ιστορικός είναι πρώτος στην αντίστοιχη Ελληνική λίστα.

Στα εντός συνόρων, λοιπόν, βλέποντας τους πίνακες του S.M.A.R.T. Physio, παρατηρούμε πως ο Πανιώνιος κατάφερε να έχει μονοψήφιο αριθμό στους παίκτες που είχαν σοβαρούς τραυματισμούς (πάνω από μία αγωνιστική απουσίας) αλλά και πάρα πολύ λίγες συνολικές αγωνιστικές χαμένες. Σε αντίθεση με τον... πρωταθλητή στους τραυματισμούς ΠΑΟΚ, που στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες, μετράει αντίστοιχα πάνω από 20 και 140! Μέσα σε 30 αγωνιστικές, κάτι που σημαίνει πως σε κάθε παιχνίδι ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε κατά Μ.Ο. πάνω από 4 τραυματίες!

ΣΦΔΣΦΓράφημα 1. Αγώνες που χάθηκαν λόγω τραυματισμών (2015-2016)


Γράφημα 2. Αριθμός ποδοσφαιριστών που τραυματίστηκαν ανά ομάδα (2015-2016)


Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που οι ποδοσφαιριστές γίνονται όλο και πιο πολύ... αθλητές; Γιατί παίζει πλέον τόσο μεγάλο ρόλο η φυσική κατάσταση;  Όπως μας εξηγεί ο γυμναστής του Πανιωνίου, Νίκος Γιάγκου, που με την εκπληκτική του δουλειά... έλυσε τα χέρια του Ουζουνίδη και βοήθησε στην μαγική πορεία του ιστορικού: «Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολύ στηρίζεται στην κομμάτι της αθλητικότητας. Αλλάζει, εξελίσσεται. Αν παρακολουθήσεις, βλέπεις πως πλέον οι παίκτες κάνουν λιγότερα χιλιόμετρα στο σύνολο, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση, με πιο πολλά σπριντ. Πλέον κοιτάμε την ουσία, όχι την ποσότητα. Μπορεί να κάνει 10, αντί για 12 χιλιόμετρα ένας παίκτης, αλλά να είναι πολύ περισσότερο το τρέξιμο. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων και της καλύτερης ποιότητας των παικτών, της ποδοσφαιρικής παιδείας που έχουν πλέον. Οι γρήγορες μεταβιβάσεις, για παράδειγμα, θα αναγκάσουν τόσο τους επιτιθέμενους, όσο και τους αμυνόμενους, να κινηθούν γρήγορα, να έχουν καθαρό μυαλό παράλληλα και όλα αυτά χρειάζονται φυσική κατάσταση».

Ποιος είναι ο τρόπος, ποιο είναι το μυστικό; «Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμένα, είναι η ατομική δουλειά. Στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις την ομάδα μόνο σαν σύνολο. Όταν έχεις 30 παίκτες, ο καθένας έχει τα δικά του... δυνατά στοιχεία, τις δικές τους αδυναμίες, τα δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δουλεύεις με κοινό στόχο, αλλά διαφορετική μέθοδο στον καθένα. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, είναι και η καλή, σωστή και γρήγορη αποκατάσταση. Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά και τέλεια να κάνεις την δουλειά σου, δύσκολα θα αποφύγεις τους τραυματισμούς. Έτσι, εκεί στόχος είναι να γυρίσει ο παίκτης όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς όμως να έχει καμία υποτροπή και να μπορεί να προσφέρει στο 100% το συντομότερο».

Από την μεριά του, ο Γιώργος Τσονάκας, που είναι γυμναστής και υπεύθυνος αποκατάστασης στην Ξάνθη, ομάδα που επίσης εντυπωσίασε με την φυσική κατάστασή της, αλλά και τις ταχύτατες επιστροφές των παικτών που έβγαζαν πρόβλημα, τονίζει μέσω του gazzetta.gr πως: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το «αθλητικό» κομμάτι έχει πάρει μεγαλύτερο ρόλο, με τους παίκτες να πρέπει να είναι πάντα σε άριστη φυσική κατάσταση. Η καταπόνηση είναι μεγάλη, όπως είναι λογικό και ο κίνδυνος τραυματισμών ελοχεύει. Στόχος, λοιπόν, είναι μέσα από την σωστή εκγύμναση να τους αποφύγεις, αλλά και όταν θα έρθουν, να τους αντιμετωπίσεις σωστά για να είναι άμεση η επιστροφή. Εμείς στην Ξάνθη, φαίνεται πως το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, απόδειξη και τα... νούμερα. Βασικό κομμάτι για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό, ήταν η σωστή κατανομή των ευθυνών, ο καθένας είχε τον όλο του και έκανε αυτό που ήξερε, χωρίς να υπάρχει ούτε φόρτος εργασίας, ούτε διχογνωμίες. Είναι μεγάλο κομμάτι η σωστή συνεργασία σε τέτοια θέματα.

Είχα την ευτυχία να έχω όλα τα «εργαλεία» από την ομάδα, μας παρέχει εξαιρετικά μηχανήματα η Ξάνθη και μπορούσα να δουλέψω με τους παίκτες στο γυμναστήριο υπό άριστες συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μηχάνημα cybex, αξίας 30.000 ευρώ, που μας... λύνει τα χέρια! Με αυτό, μπορούσαμε τόσο να αποφύγουμε προβλήματα, μυικά, σε αρθρώσεις και πάνω από όλα στα γόνατα, ενώ πέρα από την πρόληψη, συνέβαλε και στην ταχύτατη αποκατάσταση όποιων προβλημάτων υπήρχαν. Από εκεί και πέρα, δουλεύαμε και στο γήπεδο, στοχευμένα πάνω σε κάθε παίκτη, στις αδυναμίες του, στο ιστορικό τραυματισμών που ίσως να είχε, αλλά και στις απαιτήσεις της θέσης του. Αυτό επίσης βοήθησε στην γρήγορη και σωστή επιστροφή, με παράδειγμα τον Γουάλας. Είχε επιστρέψει από τραυματισμό και έβγαλε 3 σερί 90λεπτα, χωρίς να έχει κάποιο θέμα.

Εμένα η δουλειά μου ήταν να κάνω βγάζω πρόγραμμα εξάσκησης του κάθε παίκτη πριν την προπόνηση, στο γυμναστήριο, ενώ δούλευα και πάνω στο κομμάτι της αποκατάσταση, με στόχο την γρήγορη επιστροφή, χωρίς, όμως, να έχουμε και υποτροπές. Με βοήθησε πάρα πολύ και η βοήθεια που είχα από τον φυσικοθεραπευτή μας, τον Βαλάντη Χατζηγιάννη που έχει ειδικότητα στην χειροπρακτική, με τον οποίο συνεργαζόμαστε άριστα και έχουμε μία εξαιρετική χημεία στα δύο χρόνια που δουλεύουμε μαζί, έχουμε συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο. Επίσης, μαζί με τους Τάσο Σιδερίδη και Ντιέγκο Λονγκο, τον άμεσο συνεργάτη του Ραζβάν Λουτσέσκου, δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε επίσης άριστα. Το επαναλαμβάνω, αλλά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Μόνο έτσι, θα μπορέσει ο καθένας από εμάς να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του».

Πως αποφασίζει, όμως, μία ομάδα, πως θα δουλέψει; Ποιο στόχο είχε - και πέτυχε - ο Νίκος Γιάγκου στο ξεκίνημα της σεζόν; Πως οργανώνει μία ομάδα, κατά το στήσιμο και το χτίσιμο της ομάδας, τον τρόπο που θα δουλέψει;

«Στόχος μας στον Πανιώνιο, ήταν να έχουμε πολύ καλή φυσική κατάσταση, ήταν ένα από τα κομμάτια που θα βασιζόμασταν. Η κάθε ομάδα, ανάλογα με το ρόστερ που έχει, με το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει να παίξει, με τους στόχους που έχει, πρέπει να προσαρμόζει και το πρόγραμμά της. Με τον κ. Ουζουνίδη, που συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά, θέλαμε να εκμεταλλευτούμε το νεανικό στοιχείο που ήταν έντονο και να το κάνουμε το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Ξέραμε πως δεν θα παίξουμε ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά θα χτυπάμε στην αντεπίθεση, οπότε έπρεπε να έχουμε τρεξίματα, σωστές τοποθετήσεις και αντοχές για να μπορούμε να αντέξουμε στο πρέσινγκ.

Ο Πανιώνιος δεν είχε μεγάλο ρόστερ, είχε το θέμα με την άδεια πέρσι και περιορισμό στις μεταγραφές, οπότε το έργο μας ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Δεν υπήρχαν τόσες εναλλακτικές, ώστε να καλύψουν όποιο πρόβλημα θα ερχόταν. Ο ΠΑΟΚ, ας πούμε, είναι ένα παράδειγμα αντίθετο. Είχε πολλούς τραυματισμούς, αλλά είχε μεγάλο ρόστερ και έβρισκε λύσεις. Και κατά την γνώμη μου έτσι πήρε και την πρώτη θέση στα πλέι οφ, οι τραυματίες, γύρισαν... φρέσκοι στο τέλος και του βγήκε σε καλό, εν μέρη. Αν όμως, αυτό το είχαμε πάθει εμείς, δε θα μπαίναμε στα πλέι οφ, γιατί δεν διαθέτουμε το ίδιο βάθος.

Έτσι, εμένα στόχος μου ήταν να είναι όλοι μας οι παίκτες διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ειδικά οι κορυφαίοι, οι πιο ποιοτικοί, γιατί αυτοί είναι που μπορεί να κάνουν την διαφορά στο κρίσιμο σημείο. Δεν προσπαθούσα να τους... ξεζουμίσω, ήθελα να έχουν μεν καλή φυσική κατάσταση, αλλά να μπορούν να την βγάλουν και στο γήπεδο. Γιατί αυτός είναι ο καθρέφτης. Χρειάζεται ισορροπία, ανάμεσα σε φρεσκάδα και φυσική κατάσταση. Μπορεί μία ομάδα να έχει τέλεια φυσική κατάσταση, για παράδειγμα, αλλά από την ένταση της προπόνησης να έχει βαριά πόδια και να μην το εκμεταλλεύεται. Γι' αυτό δουλεύουμε με το μυαλό στην Κυριακή, να μπορεί ο παίκτης να τα δώσει όλα»


Πηγή:gazzetta.gr

Share
 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin




Τελευταία Νέα

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.