YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ Γ’

PDF Print E-mail
| Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Στα προηγούμενα δύο μέρη παρουσιάστηκε η πρόταση και δόθηκε ο ο ορισμός της κινησιολογίας ποδοσφαίρου Mpoutfoot™.

Ταυτόχρονα, μέσα από παραδείγματα της πραγματικότητας και της τάσης  στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, συνδέθηκε η έννοια της σημασίας της στη μάθηση της τεχνικής, στην σωστή στάση του σώματος στην εκτέλεση ενεργειών. Στην προετοιμασία της ενέργειας που ακολουθεί άμεσα, τόσο στην επιθετική, όσο και στην αμυντική λειτουργία.

Η εφαρμογή της στην καθημερινότητα του προπονητή ποδοσφαίρου, στη συνεχή προσπάθεια για την βελτίωση των παικτών και της ομάδας του είναι η φυσική συνέχεια: κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια και τη μαγική συνταγή της δημιουργίας του καλύτερου παίκτη ή της καλύτερης ομάδας στον κόσμο.

Είναι η χημεία, η σωστή μείξη των κατάλληλων “υλικών” που επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κινησιολογία προσφέρει τη δική της ιδέα, το κομμάτι εκείνο που έλειπε ίσως από την ολοκλήρωση της εικόνας.

Το ποδόσφαιρο, αναζητά νέους  συνοδοιπόρους στο συνεχές ταξίδι του προς την  πρόοδο και το ανώτερο. “ Καίει”  κάθε στιγμή, κάθε αυθεντία και τις παρωχημένες, απόλυτες ιδέες αυτού του ένα που γνωρίζει τη μόνη αλήθεια στη στενή έννοια του σήμερα.

Αναζητά τη γνώση και τις απαντήσεις μέσα από τις απαιτήσεις που δημιουργεί η ίδια η φύση του. Ως το κατ’ εξοχήν παιχνίδι (αντίληψης και ενέργειας) χώρου- χρόνου.


“Η ΣΤΕΡΝΗ, Η ΠΙΟ ΙΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΘΕΩΡΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΞΗ “

Μέσα από το παράδειγμα που ακολουθεί, παρουσιάζεται στην πράξη- μετά την θεωρία, η συνεισφορά και η χρησιμότητα της κινησιολογίας. Με την προετοιμασία και την εισαγωγή των ποδοσφαιριστών στο κύριο μέρος της προπόνησης. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πως πρόκειται για ομαδικό άθλημα. Που αποτελείται όμως από το σύνολο των ενεργειών και συνεργασιών των μονάδων, και υποομάδων  προς τον κοινό, τελικό στόχο.

Στην προπόνηση αυτή λοιπόν, με στόχο την συνεχή κίνηση, την αντίληψη χώρου χρόνου και την άμεση ενέργεια σε κάθε νέα κατάσταση, η κινησιολογία προσθέτει το δικό της ακριβό στοιχείο- θεμέλιο στο κτίσιμο του οικοδομήματος.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΧΩΡΟΥ- ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

RONDO 4 V 1. ΠΑΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ.

ΚΥΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΠΑΣΑ ΜΙΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΣΑ (ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ), ΓΩΝΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ.


Α’ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Β’ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΩΝΩΝ ΩΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΣΤΙΕΣ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΥΛΙΚΟ: 7+7 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΦΑΝΕΛΑΚΙΑ.

ΠΙΑΤΑΚΙΑ+ 8 ΚΩΝΟΙ

ΜΠΑΛΕΣ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΣΤΑΣΗ-ΘΕΣΗ-ΓΩΝΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

(Δημήτρης Μπούτρος Προπονητής Κινησιολογίας ποδοσφαίρου ΤΕΦΑΑ).


1η ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

 

Οι παίκτες κινούνται με ταχύτητα πάνω στην μπάλα τοποθετώντας σωστά το σώμα τους πριν από αυτή και εκτελούν εναλλάξ κινήσεις προσομοίωσης της εσωτερικής πάσας.

Σκοπός της άσκησης είναι η προετοιμασία του ποδοσφαιριστή για την σωστή τοποθέτηση του σώματος πριν την επαφή με την μπάλα καθώς επίσης και η γρήγορες εναλλαγές των ποδιών για πάσα χωρίς όμως να αλλάξει το στυλ και η σωστή στάση.

Αριθμός επαναλήψεων στο κάθε πόδι= 2

Χρόνος εκτέλεσης της άσκησης:  5 min


2η ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κόκκινος παίκτης =Αμυντικός

Μαύρος παίκτης =Επιθετικός

Ο μαύρος παίκτης εκτελεί οδήγημα της μπάλας με μικρές αλλαγές κατεύθυνσης. Ο αμυντικός προσπαθεί με σωστή χαμηλή στάση σώματος και γρήγορες αλλαγές ποδιών να βρίσκεται πάντα σε ευθεία πορεία με την μπάλα και να έχει δυνατότητα να την κόψει και με τα δύο πόδια.

Σκοπός της άσκησης είναι η σωστή κίνηση του αμυντικού με γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης ώστε να έχει σωστή στάση σώματος και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κόψει την μπάλα. Ο επιθετικός απλά προσπαθεί να κόβει την μπάλα δεξιά αριστερά και να λυγίζει όσο μπορεί τον κορμό του για καλύτερο κέντρο βάρους και έλεγχο της μπάλας.

Χρόνος εκτέλεσης της άσκησης:  5 min


3η ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Οι παίκτες χωρίζονται σε ζευγάρια. Κινούνται ελεύθερα στο χώρο του μισού γηπέδου και προσπαθούν να δώσουν με σωστή στάση σώματος γρήγορη πάσα στον συμπαίκτης τους και να υποδεχτούν πάλι την μπάλα.

Σκοπός της άσκησης είναι η γρήγορη και σωστή τοποθέτηση του σώματος πριν την υποδοχή της μπάλας και κατά την διάρκεια της πάσας, η αντίληψη και περιφερειακή όραση, ο υπολογισμός της σωστής πάσας, η κίνηση σε ελεύθερο χώρο και τέλος η αποφυγή του συνωστισμού των παικτών στο μικρό χώρο.

Χρόνος εκτέλεσης της άσκησης:  5 min


4η ΑΣΚΗΣΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κόκκινος παίκτης = Αμυντικός

Μαύρος παίκτης =Επιθετικός

Ο μαύρος παίκτης που έχει την μπάλα πασάρει πολύ γρήγορα στον άλλο μαύρο παίκτη ο οποίος θα πρέπει να βάλει σωστά το σώμα του χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους για να καλύψει την μπάλα και να εμποδίσει τον αμυντικό, πασάροντας πάλι στον συμπαίκτη του όσο πιο γρήγορα και σωστά μπορεί.

Σκοπός της άσκησης είναι για τον επιθετικό η σωστή στάση σώματος κατά την υποδοχή της μπάλας υπό πίεση και στην συνέχεια η σωστή πάσα και για τον αμυντικό η σωστή στάση σώματος κατά την διάρκεια του μαρκαρίσματος ώστε χωρίς φάουλ να διεκδικεί την μπάλα αλλά και να έχει επόμενη κίνηση σε ξαφνική προσποίηση και φυγή του επιθετικού.

Χρόνος εκτέλεσης της άσκησης:  8-10 min.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Head of FSA-statistical analysis-Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις, για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.



Διαβάστε επίσης

- Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ( Α’ ΜΕΡΟΣ)

- Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ Β’


Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

Share
 



powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ