YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ( Α’ ΜΕΡΟΣ)

PDF Print E-mail
| Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Αποτελεί κανόνα στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα και με την εκπαίδευση των προπονητών από την UEFA: “Βάση κάθε ομαδικής τακτικής, σχηματισμού στον αγωνιστικό χώρο είναι η ικανότητα και η αγωνιστική συμπεριφορά στη σχέση 1V1”.

Πάνω σε αυτή ακριβώς την αρχή, κτίζεται και η μεθοδολογία διδασκαλίας, εκπαίδευσης, και προπόνησης των ποδοσφαιριστών από τις μικρές ηλικίες. Η ικανότητα της άμεσης εκτέλεσης τεχνικών ενεργειών, υπό την πίεση αντίπαλου, είναι που καθορίζει την ποιότητα και διακρίνει την διαφορά σε αυτό που ονομάζουμε ταλέντο.

Και είναι η ατομική τακτική (αμυντική- επιθετική) που θα χαρίσουν την υπεροχή στο σύνολο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

Συνέβη σε προετοιμασία ανδρικής ομάδας. Ο προπονητής αφιέρωσε μια ολόκληρη προπονητική μονάδα στην διδασκαλία και την εκπαίδευση στις αρχές της ατομικής αμυντικής τακτικής. Ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους της κατηγορίας (με προϋπηρεσία  και ανώτερων κατηγοριών), νεώτερους με συστάσεις ως ταλέντα.

Την αρχική έκπληξη ως προς την επιλογή του Κόουτς διαδέχθηκε η εικόνα στο γήπεδο. Ήταν όντως επιβεβλημένη και αναγκαία:

οι ελλείψεις ακόμα και στις βασικές αρχές ήταν εμφανείς.

Οι ίδιοι οι παίκτες θύμισαν γη που έχει καιρό να δεχτεί νερό.

Απορρόφησαν διψασμένοι τη γνώση.

Στο τέλος της χρονιάς αναδείχθηκαν πρωταθλητές.

 

ΣΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σχεδόν σε κάθε αγώνα της Super league, ακόμα και στα ντέρμπυ μεγάλων ομάδων γινόμαστε μάρτυρες ατομικών λαθών, ακατανόητων πολλές φορές. Ελλήνων παικτών (αξιόλογων και ταλαντούχων οπωσδήποτε). Που στοιχίζουν στις ομάδες τους. Και είναι η φύση των λαθών τέτοια, σε ατομικό επίπεδο, που πραγματικά προκαλεί ερωτηματικά. Όταν για παράδειγμα στο μεγάλο ποσοστό τους αφορούν την στάση και την τοποθέτηση του σώματος. Σε κάθε λειτουργία. Επιθετική ή αμυντική.


Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ BARCELONA : ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΙΕΣΗ

ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

 

Συζητήθηκε, προβλήθηκε και αναλύθηκε όπως είναι φυσικό. Σε κάθε έκφραση της στον αγωνιστικό χώρο. Ένα σημαντικό στοιχείο είχε να κάνει με τον τρόπο που σκοράρουν οι παίκτες της. Με σουτ στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα.

Η εξήγηση που δόθηκε είχε να κάνει κυρίως με τον αιφνιδιασμό που προκαλεί μια τέτοια ενέργεια. Οι τερματοφύλακες οδηγούν ουσιαστικά τον επιτιθέμενο να εκτελέσει προς την ανοικτή τους γωνία. Οι παίκτες της Barca ουσιαστικά εκβίαζαν ουσιαστικά με την δυνατότητα της δεύτερης επιλογής.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά, η ικανότητα αυτή στηρίζεται στον τρόπο που το σώμα τους παίρνει την κατάλληλη στάση και θέση στη διάρκεια της εκτέλεσης. Ταυτόχρονα προσποιείται, σε άμεσο χρόνο εκτελεί, χαμηλά και με δύναμη. Στοχευμένα σε πολύ μικρό χώρο του τέρματος. Αλλά στο σημείο ακριβώς που ο τερματοφύλακας αδυνατεί να αντιδράσει.


Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ

Μέχρι την ανάκτηση της κατοχής, σε άμεσο χρόνο, στις αντίπαλες ζώνες άμυνας. Όλοι θαυμάσαμε τη λειτουργία του συνόλου στην ικανότητα στην ουσία να μειώνει στα μέτρα της τον αγωνιστικό χώρο. Αν παρατηρήσει κάποιος πιο προσεκτικά, θα συλλάβει πως:

ο πρώτος παίκτης που πιέζει τον αντίπαλο ουσιαστικά είναι ο αρχηγός  του pressing που ακολουθεί. Δεν προσπαθεί απλά να κλέψει την μπάλα. Με την στάση του σώματος του:

- οδηγεί τον αντίπαλο προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

- πληροφορεί τους συμπαίκτες και τους καθοδηγεί ταυτόχρονα στους χώρους που θα εφαρμοστεί το pressing.

- σαν αρχηγός του “σμήνους”.


Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Είναι μια νέα πρόταση που αποφέρει άμεσα αποτελέσματα. Εκπαιδεύει, διορθώνει, συντονίζει και χαρίζει την ατομική και βελτίωση.

Θυμίζει έντονα την έννοια της διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης. Τα θεμέλια και οι σωστές βάσεις στην παιδική ηλικία, πέρα από το μέλλον που εξασφαλίζει στις συμπεριφορές, την έκφραση, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους :  θυμίζει πολύτιμο θησαυρό παντοτινής αξίας.

Οτι κτίστηκε σωστά στην παιδική ηλικία δεν χάνεται ποτέ. Η δύσκολη εφηβική ηλικία προσφέρεται για προσεκτικές διορθώσεις.

Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά για τον άνθρωπο (η τον ποδοσφαιριστή) σε όποια ηλικία να μάθει, να εφαρμόσει νέες μεθόδους στην τάση του για πρόοδο.

Η κινησιολογία είναι μια αντίστοιχη μέθοδος εφαρμογής στο ποδόσφαιρο.

Που με επιμονή και εργασία μπορεί να παρουσιάσει μικρά θαύματα.

Τόσο σε ότι αφορά την τοποθέτηση του σώματος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επαφής με την μπάλα.

Όσο και στην κινητική αρμονία, την ισορροπία.

Και τις τεχνικές δεξιότητες κατά συνέπεια.

 

(Συνεχίζεται…)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Head of FSA-statistical analysis-Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις, για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.


Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

Share
 




powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ