YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Ο τερματοφύλακας το Α και το Ω μιας ομάδας

PDF Print E-mail
Friday, 25 March 2016 17:57 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Η θέση του τερματοφύλακα σωστά έχει χαρακτηρισθεί η πιο σημαντική και με τις μεγαλύτερες ευθύνες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα λάθη συνήθως γίνονται απ΄ όλους τους παίχτες της ομάδας, επιθετικούς, του κέντρου και αμυντικούς, είναι πολλά και σοβαρά, όμως πάντα βρίσκεται κάποιος άλλος συμπαίχτης για να τα καλύψει και να απομακρυνθεί ο έμμεσος ή άμεσος κίνδυνος. Τα λάθη όμως του τερματοφύλακα, που είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής, είναι σχεδόν πάντοτε μοιραία για την ομάδα.

Είναι γνωστό ότι αρκετές ομάδες κέρδισαν ή έχασαν παιχνίδια αποκλειστικά από τη θετική ή αρνητική απόδοση του τερματοφύλακά τους.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο η νευραλγική και ευαίσθητη αυτή θέση δεν μπορεί να ανεχθεί βασικά και καθοριστικά λάθη.

Ο σύγχρονος και ολοκληρωμένος τερματοφύλακας πρέπει να έχει τη φυσική κατάσταση του δεκαθλητή, τεχνική και επιδεξιότητα στο παιχνίδι, πνευματική ικανότητα του σκακιστή. Πρέπει επίσης να διαθέτει τα προσόντα του ακροβάτη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το θάρρος, την αυτοπεποίθεση, την ελαστικότητα, τη δύναμη, την αυτοσυγκέντρωση και τα τέλεια αντανακλαστικά.


ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Να αποκρούει τα σουτ των αντιπάλων (λαβή ή απόκρουση).

Να συμπεριφέρεται σωστά στις διάφορες σέντρες.

Να καθοδηγεί και να υποστηρίζει την άμυνα.

Να τροφοδοτεί τους συμπαίχτες του με τα χέρια ή τα πόδια.

Να οργανώνει το τοίχος και να τοποθετείται σωστά όταν η ομάδα δέχεται φουλ και κόρνερ.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Πρέπει να καλλιεργούνται και να βελτιώνονται με ειδική καθημερινή ατομική και ομαδική προπόνηση από 40 έως 50 λεπτά με τη γνωστή μέθοδο διδασκαλίας.

Η τεχνική της λαβής και της απόκρουσης - απομάκρυνσης της μπάλας.

Το σώμα πρέπει να βρίσκεται πίσω από την μπάλα όταν το είδος του σουτ το επιτρέπει.

Το πιάσιμο γίνεται με τα δύο χέρια που βρίσκονται πίσω από την μπάλα.

Τα χέρια και το σώμα χαλαρώνουν και οπισθοχωρούν για να απορροφηθεί η δύναμη του σουτ.

Στην απόκρουση - απομάκρυνση με εκτίναξη ο τερματοφύλακας πρέπει γρήγορα και αποφασιστικά να διώξει με δύναμη την μπάλα μακριά και πλάγια από το τέρμα με γροθιά, με την παλάμη ή τα δάκτυλα των χεριών.

• Η σωστή γωνία εξόδου ανάλογα με τη θέση και την απόσταση του αντιπάλου.

Κινείται και τοποθετείται σωστά για να κλείνει αποτελεσματικά το άνοιγμα του τέρματος.

Ελαττώνει τις γωνίες και το οπτικό πεδίο του αντιπάλου.

• Πραγματοποίηση εξόδου και πέσιμο στα πόδια του αντιπάλου.

Κινείται εναντίον του επιθετικού σωστά με μεγάλη ετοιμότητα και ισορροπία για να αποκρούσει αποτελεσματικά (με λαβή ή απόκρουση - απομάκρυνση της μπάλας) όταν γίνει το σουτ.

Πέφτει στα πόδια του αντιπάλου με ολόκληρο το σώμα προς τα πλάγια, δηλαδή παράλληλα με το έδαφος για να καλύψει μεγαλύτερο χώρο σε περίπτωση που θα χτυπηθεί η μπάλα από τον επιθετικό.

Το πέσιμο πραγματοποιείται όταν ο αντίπαλος έχει κάνει το κοντρόλ στην μπάλα.

• Σωστή συμπεριφορά στις διάφορες σέντρες.

Ο τερματοφύλακας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες του στις σέντρες. Βασικά πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω στοιχεία:

- Πότε και πως πρέπει να πραγματοποιεί έξοδο για να πιάσει την μπάλα.

Ο ίδιος θα κρίνει πως θα αποφασίσει, ανάλογα με την κατεύθυνση, το ύψος και την ταχύτητα της μπάλας.

Ενεργεί γρήγορα και αποφασιστικά χωρίς δισταγμούς ειδοποιώντας ταυτόχρονα την άμυνα για τις προθέσεις του.

Βγαίνει με αυτοπεπίθεση και παρακολουθεί συνέχεια την πορεία της μπάλας.

Συγχρονίζει τα βήματα του και πραγματοποιεί πάτημα - άλμα με το ένα πόδι, για να κερδίσει ύψος, και με το άλλο λυγισμένο για να προστατέψει τον εαυτό του.

Πιάνει την μπάλα με σωστή λαβή στο ψηλότερο σημείο που μπορεί να φθάσει.

Κατεβάζει την μπάλα (μετά τη λαβή) στο στήθος για καλύτερη προστασία και ασφάλεια.

- Πότε και πως αποκρούεται η μπάλα με γροθιές.

Όταν ο τερματοφύλακας δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να την πιάσει γιατί πιέζεται από αντιπάλους επιθετικούς.

Η μπάλα αποκρούεται με το ένα ή τα δύο χέρια με γροθιά.

Η δύναμη πρέπει να διοχετεύεται στο κάτω μέρος της μπάλας.

ΑΝΣΚ είναι να κερδίσει η μπάλα ύψος, απόσταση και διαγώνια κατεύθυνση από το τέρμα.

Όταν πρόκειται για παράλληλες προς το τέρμα σέντρες, ή μπάλα αποκρούεται από το αντίθετο προς την πορεία χέρι με μεγαλύτερη δύναμη λόγω της στροφής του σώματος.

- Πότε και πως αποκρούεται η μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Υπάρχουν περιπτώσεις σε κάθετες ή παράλληλες σέντρες, π.χ κόρνερ που ο τερματοφύλακας βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του τέρματός του και δέχεται την πίεση των αντιπάλων στον αέρα.

Σε τέτοιες φάσεις επειδή, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος αν προσπαθήσει να πιάσει την μπάλα να βρεθεί μέσα στα δίχτυα, επιβάλλεται για μεγαλύτερη ασφάλεια, να κατευθύνει την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η απόκρουση γίνεται με τις παλάμες και τα δάκτυλα, με πιάσιμο ή με γροθιά.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια και όταν η φάση το επιτρέπει πρέπει να χρησιμοποιούνται και τα δύο χέρια.

Για να κερδισθεί όμως μεγαλύτερο ύψος, χρησιμοποιείται το ένα χέρι. Ο κανόνας είναι ότι, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το χέρι που βρίσκεται πιο μακριά από το τέρμα.

• Καθοδήγηση και υποστήριξη της άμυνας.

Ο τερματοφύλακας λόγω θέσης μπορεί και πρέπει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις του αγώνα. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να μάθει πως πρέπει να καθοδηγεί και να υποστηρίζει τους συμπαίκτες του. Ειδικά όταν το παιχνίδι παίζεται στον αμυντικό χώρο του γηπέδου η αλληλοκατανόηση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ αυτού και των αμυνομένων επιτυγχάνεται με συνεχή εξάσκηση στις προπονήσεις με παιχνίδια 6 - 6 ή 7 - 7 (ή επίθεση εναντίον άμυνας) κατά φάση ή σε μορφή αγώνα.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο τερματοφύλακας πρέπει:

Να προειδοποιεί με αποφασιστική φωνή τους αμυνόμενους όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει έξοδο για να πιάσει ή να διώξει την μπάλα μετά από σέντρα αντιπάλου. Στις περιπτώσεις αυτές οι αμυνόμενοι πρέπει να ελευθερώσουν τον χώρο για τον τερματοφύλακα και να καλύψουν αποτελεσματικά το τέρμα.

Να καθοδηγεί μονολεκτικά και δυνατά τους αμυνόμενους όταν θέλει να του μεταβιβάσουν την μπάλα ή να την απομακρύνουν από την περιοχή.

Στις περιπτώσεις φάουλ κοντά ή μέσα στη μεγάλη περιοχή και κόρνερ συμβουλεύει που χρειάζεται το τείχος και πως πρέπει να τοποθετηθούν σ' αυτό οι συμπαίχτες του.

Να βγάζει έξω από τη μεγάλη περιοχή την άμυνα όταν η μπάλα απομακρύνεται στο κέντρο του γηπέδου.

Να εμψυχώνει και να ενθαρρύνει τους συμπαίχτες του έστω και όταν από δικό τους λάθος δέχεται τέρμα.

Ο ικανός τερματοφύλακας σ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού κινείται και τοποθετείται ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται η μπάλα.

Να φροντίζει για σωστή απόσταση μεταξύ των αμυνομένων και τέρματος του. Από τη θέση αυτή μπορεί:

Να υποστηρίζει και να καθοδηγεί την ομάδα αλλά και να επεμβαίνει. Να αποκρούει τη μπάλα γιατί ο χώρος που υπάρχει μεταξύ των αμυνομένων και του τέρματος του έχει ελαττωθεί.

Πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε ψυχοπνευματική αυτοσυγκέντρωση και σωματική ετοιμότητα, για να αντιδρά θετικά στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού.

• Τροφοδότηση Συμπαιχτών

Ο τερματοφύλακας γνωρίζει ότι είναι ο τελευταίος παίχτης, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνά ότι είναι ο πρώτος παίχτης της ομάδας στις επιθετικές ενέργειες, όταν είναι κάτοχος της μπάλας.

Τροφοδοτεί τους συμπαίχτες του με τα χέρια και τα πόδια.


Με τα χέρια:

Με τον τρόπο τεχνικής που ρίχνεται το ακόντιο για μεταβιβάσεις σε απόσταση 10 -25 μ.

Με τον τρόπο τεχνικής που ρίχνεται η μπάλα του κρίκετ για μεταβιβάσεις σε απόσταση 15-35μ. Με τον τρόπο τεχνικής που ρίχνεται η μπάλα του bowling για μεταβιβάσεις σε απόσταση 5 - 20 μ.


Ο τερματοφύλακας όταν τροφοδοτεί τους συμπαίχτες του με τα χέρια πρέπει να γνωρίζει τα εξής βασικά στοιχεία:

- Να έχει υπόψη τις συνθήκες του αγωνιστικού χώρου.

- Να αποφεύγει να μεταβιβάζει την μπάλα μπροστά στη μεγάλη περιοχή.

- Να διευκολύνει στο κοντρόλ τους συμπαίχτες του.

- Να αλλάζει γρήγορα την κατεύθυνση του παιχνιδιού από δεξιά προς τα αριστερά και αντίθετα.

- Να τροφοδοτεί με ακρίβεια, ταχύτητα και θετικότητα.

- Να καθοδηγεί ταυτόχρονα τον παίχτη που τροφοδοτεί.


Με τα πόδια

Όταν τοποθετείται η μπάλα στη γωνία της μικρής περιοχής.

Όταν μετά τα τέσσερα βήματα χτυπά την μπάλα στον αέρα με το στήθος του ποδιού (κουτουπιέ).

Όταν χτυπά την μπάλα ΄΄ντεμί βολέ΄΄, όπως παραπάνω, αλλά μετά την αναπήδησή της στο έδαφος. Το ΄΄ντεμί βολέ΄΄ πρέπει να αποφεύγεται όταν το γήπεδο είναι λασπωμένο και ανώμαλο.

Όταν διώχνει την μπάλα μετά από μεταβίβαση συμπαίχτη του. Προσοχή απόκρουση προς τα πλάγια και ψηλά!!!

Όταν τροφοδοτεί με τα πόδια τους συμπαίχτες του πρέπει να γνωρίζει ότι επιδιώκει να κερδίσει ταυτόχρονα απόσταση, χρόνο και αριθμητική υπεροχή. Παράλληλα ότι, η μεταβιβάσεις του πρέπει να είναι ανάλογες με τα προσόντα των ποδοσφαιριστών του και τις θέσεις που κατέχουν εκείνη τη στιγμή.

• Οργάνωση άμυνας και τοποθέτησή του στις ''στημένες'' φάσεις.

Όταν η ομάδα δέχεται φάουλ (άμεσα ή έμμεσα) και κόρνερ, ο τερματοφύλακας αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο και με θετικές οδηγίες και αποφασιστικότητα οργανώνει τη βασική άμυνα της ομάδας και τοποθετείται σωστά.

Στα διάφορα φάουλ ανάλογα με το είδος, την απόσταση και τη γωνία της μπάλας πρέπει να δώσει γρήγορα οδηγίες που και πόσους ποδοσφαιριστές χρειάζεται το τείχος.

Τον έλεγχο της ευθυγράμμισης του προτελευταίου ποδοσφαιριστή στο τείχος σε σχέση με την μπάλα και το δοκάρι, πρέπει ν' αναλαμβάνει ένας ποδοσφαιριστής για να μην αναγκάζεται ο τερματοφύλακας να φεύγει από το κέντρο και ν' αφήνει εκτεθειμένο το τέρμα.

Παράλληλα πρέπει να τοποθετείται σε τέτοια θέση (ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ) που να μπορεί ταυτόχρονα να βλέπει την μπάλα αλλά και να την αποκρούει σε οποιαδήποτε πλευρά και με οποιοδήποτε τρόπο να κτυπηθεί το σουτ.

Παλαιότερα οι τερματοφύλακες στις περιπτώσεις κόρνερ συνήθιζαν να τοποθετούνται στο πίσω δοκάρι του τέρματος. Με τις αλλαγές όμως, τόσο στην τακτική όσο και την τεχνική, η θέση αυτή θεωρείται λανθασμένη γιατί ο χώρος μέχρι το πρώτο δοκάρι παραμένει ακάλυπτος.

Μια οργανωμένη ομάδα μπορεί εύκολα να πετύχει τέρμα όταν εκτελέσει το κόρνερ με δύναμη στο χώρο του πρώτου δοκαριού.

Ο τερματοφύλακας σήμερα για να μπορεί να ενεργήσει σωστά και αποτελεσματικά, στις διάφορες οργανωμένες κομπίνες που εφαρμόζονται στα κόρνερ, συνίσταται όπως τοποθετείται περίπου στο κέντρο και ένα μέτρο έξω από τη γραμμή του τέρματος. Από τη θέση αυτή μπορεί να ελέγχει τους χώρους στο πρώτο και δεύτερο δοκάρι και ταυτόχρονα διευκολύνεται στις εξόδους για να πιάσει ή ν' απομακρύνει την μπάλα.

 

Ματθαίος Γρηγ. Σκούρας

Διπλωματούχος Προπονητής

Master Στρατηγικών Μελετών

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

http://sostopodosfairo.blogspot.gr


Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr


Share
 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Τελευταία Νέα

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.